fbpx

Etapele și ritualul botezului

Etapele și ritualul botezului

Botezul se săvârşeşte numai de preot şi de episcop, la cel puţin 8 zile după naştere şi până la 40 de zile. Botezul se poate oficia în orice zi, de preferat în zile de sărbătoare, după Sfânta Liturghie.
Prin taina botezului, copilul este creştinat. Copilului i se iartă pacatele, Păcatul Strămoşesc, de la Adam şi Eva, care de la început au călcat porunca dumnezeiască. Pe lângă iertarea păcatelor, cel ce se botează primeşte şi darul Duhului Sfânt. Prin urmare, copilul nu poate fi botezat decât o singură dată.
După botez, naşul îl primeşte pe cel nou botezat într-o pânză albă, care simbolizează curăţenia şi puritatea Împărăţiei lui Dumnezeu. Aceasta este o pânză albă curată, numită popular crismă, care vine de la Hristos. Preotul binecuvantează apoi lumânarea, se face rugăciunea pentru ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi se face apoi mirungerea propriu-zisă – pecetea Sfântului Duh – pe frunte, ochi, nas, urechi, gură, piept, mâini, picioare şi spate (gest care simbolizează că Dumnezeu este şi unul al trupului şi că trebuie să ne îngrijim şi de trup – dar niciodată trupul să nu fie mai presus decăt sufletul). După mirungere, preotul – împreună cu naşul, care ţine copilul în braţe şi naşa , care are lumânarea – face de trei ori înconjurul mesei pe care se află Sfânta Evanghelie şi lângă care se află cristelniţa – ritualul simbolizează un joc al bucuriei. Se citeşte apoi din Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel şi din Sfânta Evanghelie. Preotul citeşte cu faţa către invitaţi, în faţa lui fiind naşul/naşa, împreună cu cel nou botezat. Este, practic, prima slujbă a noului credincios. Urmează rugăciunea la tunderea părului – pruncul este tuns în numele Sfintei Treimi – un ritual care simbolizează intrarea trupească în rândul Bisericii. După tundere, se rosteşte o altă rugăciune scurtă pentru cel nou botezat, pentru naş şi invitaţi. Astfel noul botezat primeşte deodată trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.
Botezul în Biserica Catolică se deosebeşte de cel ortodox prin faptul că pruncul nu este scufundat în apă de trei ori, adică în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, ci este doar stropit cu apă sfinţită. O altă diferenţă este aceea că în Biserica Ortodoxă, copilul primeşte la botez şi taina mirungerii şi este împărtăşit. În Biserica Catolică, copilul trebuie să împlinească vârsta de 12 ani ca să primească aceste taine. În cazul botezului catolic, naşii nu participă efectiv la pregătirea micuţului, însă trebuie să răspundă întrebărilor preotului legate de credinţa în Biserică. Bebeluşul este dat direct mamei. Uneori mama aduce bebeluşul gata înfăşat, regulile nemaifiind atât de stricte ca la botezul ortodox.

responsabilităţile naşilor la botez

În primul râd, naşul trebuie să aibă la biserică, certificatul de naştere al copilului, de căsătorie al părinţilor şi certificatele sau buletinele părinţilor. Pe baza acestor acte, se eliberează certificatul înternaţional de botez. Acesta arată confesiunea religioasă (ortodox, catolic). Acest certificat îl inmânează preotul naşilor. Bineînţeles că naşii vor avea obligaţia să plătească şi taxa de biserică.
Lumânarea simbolizează lumina ce este adusă în sufletul celui botezat şi este obligaţia naşului. Obiceiul spune că lumânarea să fie împodobită, dar nu orişicum. Florile să fie de crin – floarea Maicii Domnului, buchetul să aibă frunze de ferigă, pentru a avea copilul spor, să aibă “brăduţ”, pentru a fi copilul sănătos ca un brad, brad din care a fost făcută Crucea lui Iisus, să aibă floricele din “floarea miresei” pentru a nu avea cununii legate. Panglica – faşa de botez, este roz (roşie) pentru fetiţe, albastră pentru băieţi, să nu fie nici scurtă – se va căsători repede, nici lungă – se va căsători târziu. Tot naşii vor pregăti pentru înfăşatul copilului o bucată de pânză albă. Aici, se spune că trebuie să fie o pânză necusută, nefinisată, pentru că şi Iisus Hristos a fost înfăşat astfel, sau dacă nu se poate altfel, un prosop sau alt material. Simbolică este cifra trei în cadrul botezului: preotul cufundă copilul în apă de trei ori, pe masa de botez sunt trei lumânări aprinse, pânza de înfăşare să aibă trei metri. După botez, naşii trebuie să-i pună bebeluşului o cruciuliţă de argint la gît. Naşa este cea care se ocupă de înfăşatul copilului, după care îl poate da mamei în braţe.
De asemenea, naşii îi dăruiesc copilului un trusou de hăinuţe în care va fi îmbrăcat acesta după botez – totul, din cap până în picioare, va fi nou. Naşii trebuie să cumpere şi un prosop şi săpun, acestea două fiind folosite de către preot , pentru a face o spălare rituală înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului. Prosopul şi săpunul constituie şi un soi de ofrandă din partea naşilor, pentru preot.
La ieşirea din biserică, trebuie să se pună o galeată plină cu apă unde trebuie să pună nasa şi apoi invitaţii, câteva monezi sau hârtii de plastic şi pe care la sfârşit o ia mama şi o duce acasă, în faţa uşii. Un alt obicei este ca naşa copilului să prindă la reverul celor ce asisită la slujbă, cruciuliţe legate cu aceeaşi culoare ca funda lumânării de botez.
La sfîrşitul evenimentului religios, naşii vor lua copilul şi îl vor încredinţa părinţilor spunând de trei ori: “Mi-ai dat un păgân, ţi-am adus un creştin”. După aceea, toată lumea se adună la ospăţul botezului, unde rudele, prietenii se bucură şi sărbătoresc pe micul creştin.
A doua zi după botez, naşii vin acasă la fin să-i facă baie. Acesta e momentul când pruncului i se fac “ursitele”. În cădiţă, se pune un ban de argint pentru purificarea apei, busuioc, flori parfumate, grâu, iar naşa îi urează: mult noroc, să fie frumos/frumoasă, să aibe pielea fină ca petalele de trandafiri şi să miroasă ca florile, să aibe vorba dulce ca mierea, să fie sănătos/sănătoasă, bogat/bogată etc.
În timpul ritualului lumânarea de botez trebuie să stea aprinsă, iar la sfârşit se stinge de tavan sau tocul uşi. Lumânarea se dezbracă de flori şi alte elemente din lemn şi se păstrează la loc uscat şi dreaptă. Nu e bine să se înconvoaie sau să se rupă. Când copilaşul împlineşte un an, lumânarea trebuie aprinsă şi naşa îi va pune câteva picături peste părul care a fost tăiat, în prealabil.

responsabilităţile părinţilor la botez

Pentru slujbă, părinţii copilului trebuie să ducă la biserică vin şi ulei – pentru împărtăşanie şi mirungere. Şi, în caz că vor, pot aduce (la biserică), prăjituri şi şampanie. Cam acestea sunt responsabilităţile părinţilor la biserică; ei vor organiza, însă ospăţul.
De precizat că petrecerea de botez se poate organiza în orice zi a anului, chiar şi în post – biserica spune că bebeluşul nu alege când să vină pe lume, şi deci el trebuie botezat fără nici o reţinere.
Părinţii care vor să transforme ritualul anost al botezului într-o petrecere originală, “de basm”, pot contacta una din multele firme care închiriază ursitori. În general, scenariul este acelaşi: trei studente de la actorie, întruchipând trei ursitori, desprinse parcă dintr-un film de animaţie Disney, recită urările, conform unui scenariu prestabilit. Un spectacol inedit, mai ales pentru părinţi şi invitaţi. Deşi pare un element autentic şi nu neapărat necesar, petrecerea cu ursitori este preferată şi de părinţii cu mai puţină dare de mână: în fond este un eveniment unic în viaţa odraslei lor. Rămâne de văzut însă în ce masură aceste manifestări extravagante vin în contradicţie cu specificul tradiţiilor româneşti.

organizarea petrecerii

Organizarea cu succes a unui botez cere planificare cu atenţie şi multă muncă. Poate consideraţi că veţi economisi bani dacă încercaţi să îl organizaţi în regie proprie, dar timpul alocat acestei activităţi v-ar distrage de la activităţile prioritare, de la atenţia care trebuie acordată din plin noului născut. Firmele specializate vă pot oferi o gamă largă de invitaţii de botez, mărturii, aranjamente florale pe mese şi decoruri în biserică pentru ca botezul copilului dumneavostră să fie un eveniment special. Aranjamentele florale se pot personaliza în funcţie de tematica evenimentului, de la aranjamente clasice până la aranjamente haioase cu jucării şi figurine. Şi baloanele de la petrecere se pot personaliza cu poza sau numele bebeluşului.
Decorarea mesei şi a sălii de celebrare a botezului poate presupune mai multe produse cum ar fi: casete pentru oferirea cerceluşilor sau brăţăruşei la botez în biserică, sau pentru păstrarea buclei de păr la tăierea moţului sau pentru păstrarea primului dinţişor, figurine şi carusele muzicale ideale pentru cadoul de botez, cocarde, lumânărici şi decoruri pentru masa de festivitate.
Cristelniţa (cădiţa în care se scaldă copilul la botez) poate fi şi ea decorată cu ghirlande de flori naturale, acestea agăţându-se de mânerele laterale ale cazanului de botez. La fel ca şi lumânarea de botez, cristelniţa de botez se va realiza din aceleaşi culori: la fetiţe roz şi la băieţel bleu sau combinaţii de două nuanţe.
Foarte drăgălaşe şi reprezentative, cum ar fi puiuţi, bebeluşi cu feţişoare drăguţe, ursuleţi, îngeraşi, suzete, papucei, biberoane, mărturiile personalizează ceremonia , reprezentând o mică şi vie amintire pe care fiecare invitat o ia cu el când părăseşte restaurantul.
Pentru decorarea tortului de botez se pot confecţiona figurine multicolore şi diafane, cu danteluţe, voaluri şi alte detalii drăgălaşe. Pentru fetiţe şi băieţei, figurinele vesele ( roboţei, prinţese, maşinuţe, ursuleţi sau alte personaje din desene animate) nelipsite de pe tortul de botez, sunt mici simboluri ale vieţii bogate şi plăcute ce stau în faţa tinerei fiinţe.

Lasa un Comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!