fbpx

Tradiții în nunta românească. Tu pe care le păstrezi?

Tradiții în nunta românească. Tu pe care le păstrezi?

Nunta românească este încărcată de tradiții și simboluri. Însă, cu trecerea timpului, tradițiile occidentale încep să își facă din ce în ce mai mult simțită prezența și se contopesc cu cele autentice într-un eveniment cu un aer ușor eclectic.

Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții în nunta românească:

  1. Pețitul

În vremuri îndepăratate, pețitul reprezenta o tradiție importantă. Mirele mergea la părinții miresei să primească binecuvântarea lor pentru a o cere pe fată de mireasă. De obicei, mirele mergea la casa părintească a fetei alături de părinții săi și de alte rude sau prieteni. În zilele noastre, pețitul a fost înlocuit cu logodna, însă mai este practicat în mod simbolic în anumite regiuni ale țării.

  1. Alegerea nașilor

După logodnă, urmează un alt pas important – alegerea părinților spirituali. În vremuri îndepărtate, în cadrul nunții tradiționale românești, nașul mare avea un rol important, poate chiar mai important decât tinerii însurăței. Mirii se duc cu plocon la nași, ploconul reprezentând darul oferit de miri părinților spirituali în semn de recunoștință pentru acceptarea serviciului. Conform tradiției, nașii suportă cheltuielile pentru voalul miresei, lumănări și cununia religioasă.

  1. Bătutul brazilor

Aceasta tradiție plină de simboluri încă se păstrează în anumite zone, în special în regiunile rurale. În dimineața nunții, mirele alături de prietenii săi, împodobesc brazi cu mere și colaci ca simboluri ale belșugului. Bradul simbolizează tinerețea. Alaiul format din mire și prietenii săi pornesc spre nași unde vor bate un brad în poartă, după care pornesc spre casa miresei unde vor bate ultimul brad.

  1. Bărbieritul mirelui

În ziua marelui eveniment, acasă la mire, are loc această tradiție. Mirele este îmbrăcat și bărbierit în mod simbolic de către naș sau de către cavalerul de onoare, ca simbol al transformării sale dintr-un flăcău în bărbat. După acest ritual, mirele alături de alaiul nuptial pornesc spre casa miresei.

  1. Gătitul miresei

În timp ce mirele este bărbierit de către cavalerii săi, mireasa este îmbrăcată și aranjată de către mama și prietenele sale. La sosirea mirelui alături de naș și alai, nașa îi pune miresei voalul pe cap, iar mireasa va pune cocardele în piept mirelui, nașilor și părinților, urmând ca domnișoarele de onoare să se ocupe apoi de prinderea florilor în pieptul celorlați invitați.

  1. Hora miresei

Este un ritual care încă se practică, chiar și în zonele urbane, în fața blocului. Alaiul încinge hora miresei în fața caei acesteia, iar nașa rupe o turtă deasupra capului miresei și împarte câte o bucată fiecărui invitat. Se spune că acest obicei este aducător de noroc. După aceea, alaiul pleacă spre biserică.

  1. Furatul miresei

Este, probabil, cea mai longevivă tradiție care se păstrează chiar și în zilele noastre. În timpul petrecerii, un invitat mai îndrăzneț, profită de lipsa sau neatenția mirelui pentru a fura mireasa. Pentru a aduce mireasa înapoi, mirele și/sau nașul trebuie să îndeplinească anumite sarcini, spre amuzamentul invitaților.

  1. Ciorba de potroace

Petrecerea nu se poate sfârși brusc așa că, după câteva ore de odihnă, prietenii, nașii și părinții se strâng la casa mirilor sau a socrilor mari la acest ospăț post-festiv. În vremuri îndepărtate, ciorba de potroace se ținea pentru a sărbători virginitatea miresei.

Nunta modernă păstrează doar o umbră a vechiilor tradiții. Unele dintre acestea sunt reintepretate într-un stil modern pentru a se integra mai bine în cadrul diverselor tematici.

Tu pe care dintre aceste tradiții le-ai integra în cadrul evenimentului tău?

Lasa un Comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!